demo@akilliticaretim.com

6.08.2018

Zeytinyağı Çeşitleri



Naturel Sızma Zeytinyağı
Zeytinden fiziksel iÅŸlemler uygulanarak elde edilen, hiçbir kimyasal iÅŸlem görmeyen berrak, yeÅŸilden sarıya deÄŸiÅŸebilen renkte kendine özgü tat ve dokuda, tabi (naturel) halinde tüketilebilen, içerdiÄŸi serbest yaÄŸ asitleri 0.8’i geçmeyen zeytinyaÄŸları Naturel Sızma Zeytinyağı’dır.

Meyve kokulu; yeÅŸil sarı ışıklı, biberimsi ama kadife yumuÅŸaklığında naturel sızma zeytinyağının lezzeti ve kalitesi tartışılmaz. Bu usta tadımcı iyi yaÄŸ sınavdan geçirilirken; ”önce göz, burun, ağız ve sonunda gırtlak konuÅŸacak” demiÅŸtir.

Naturel Birinci Zeytinyağı
Naturel Birinci Zeytinyağının asit oranı %0,8 ile %2 arasındadır ve Naturel Sızma Zeytinyağı ile aynı özelliklere sahiptir.

Yema Flor Çiçek Sızma Zeytinyağı
TaÅŸ deÄŸirmenlerde ezilen zeytin, kenevir baskı torbalarına doldurularak üst üste dizilir. Preslenme sırasını beklerken kendi ağırlığıyla yavaÅŸ yavaÅŸ bekletildiÄŸi taÅŸ üzerine zeytinyağı sızmaya baÅŸlar. Damlaların taÅŸ üstünde bıraktığı izlerden dolayı eskiler bu zeytinyağını ‘çiçek sızma’ diye adlandırmışlar.

Ä°çerdiÄŸi zengin mineraller, vitaminler ve besin deÄŸerleri sayesinde sadece lezzeti deÄŸil, saÄŸlığımız için de çok önemlidir. Çok az miktarda elde edildiÄŸinden ticari amacından çok ‘nerede o eski nefasetler’ diyenlere sunup gururlanabilmemiz için uÄŸraÅŸ verilen zeytinyağıdır.

Bu zeytinyağına ‘ZEYTÄ°N SÜTÜ’ adı da verilir.

Antik Taş Değirmen Sızma Zeytinyağı
Modern sistemlerin aksine her aÅŸamasında insan gücü ile uzun sürede sabır ve ustalık ile elde edilir.Yıkanıp temizlenen zeytinler yavaÅŸ yavaÅŸ taÅŸ deÄŸirmene atılır. Hamur gerekli kıvama gelince kenevir baskı torbalarına yeterince doldurularak torbalar üst üste dizilir. Sırası gelen torbalar hidrolik prese tekrar dizilerek sıkılır. Çıkan karasu pulima denilen havuz veya tanklarda bekletilerek zeytinyağı ve suyunun ayrışması saÄŸlanır.

Portakal aÄŸacından koparılan meyve, evde el presi ile sıkılarak elde edilen portakal suyu ne kadar saf ve bütün vitamin deÄŸerlerini koruyabiliyorsa; iÅŸte size zeytin meyvesi suyu…

Organik Naturel Sızma Zeytinyağı
Organik Naturel Sızma Zeytinyağı, zeytinin yetiÅŸtirilmesinde baÅŸlamaktadır. Zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanılmadan, sınır komÅŸuları organik, egzos dumanından dahi uzak Kaz DaÄŸları’nın en verimli bölgelerinden elde edilen zeytinlerden üretilmektedir.

Özenle ve elle tek tek erken hasat toplanan zeytinler, bekletilmeden hiçbir karışıma izin verilmeksizin Organik Sertifikalı zeytin sıkım tesisinde elde edilir.

Taze kokulu, düÅŸük asitli, nefaseti yüksek, açık yeÅŸil renkli, erken hasat Organik Sızma Zeytinyağı olarak sofralarınıza saÄŸlığı getirmektedir.

Rafine Zeytinyağı
Zeytin ham yağının doÄŸal trigliserid yapısında deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının deÄŸiÅŸik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yaÄŸdır. Serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır. Rafine yaÄŸ, ince, yemeklik yaÄŸdır. Temizleme iÅŸlemi damıtma, nötralizasyon, aÄŸartma, deodorizasyon iÅŸlemleridir. Bunun doÄŸalla harmanlanmasından yemeklik tipler (Riviera ve A tipi) üretilir.

Rafine Prina Yağı
Ham prina yağının doÄŸal trigliserid yapısında deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar deÄŸiÅŸebilen bir yaÄŸdır. Rafine prina yağı olduÄŸu gibi veya naturel zeytinyaÄŸları ile karıştırılarak tüketime sunulabilir. Serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır.

Karma Prina Yağı
DoÄŸrudan gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyaÄŸları ile yemeklik rafine prina yağı karışımından oluÅŸan bir yaÄŸdır. Bu yaÄŸların duyusal özellikleri karışımda kullanılan yaÄŸların duyusal özellikleri arasında deÄŸiÅŸir. Serbest yaÄŸ asitliÄŸi oleik asit cinsinden her 100 gramda 1.5 gramdan fazla olmamalıdır.
 

Asit oranları
Çanakkale bölgesinde zeytinyağı üretimi yapan köylüler arasında asit yerine Dizyem kullanılır. ÖrneÄŸin 0,8 Asit olarak bilinen sızma zeytinyağı köylüler arasında 8 Dizyem olarak geçer. Kısaca 1/10 Asit 1 Dizyeme karşılık gelmektedir.

Kaliteli doÄŸal zeytinyağı üretiminde birçok ideal koÅŸulun bir arada bulunması gerekir. Zeytinyağının tadını ve kalitesini, yöre ikliminden toprağın verimine, zeytinin toplanma ÅŸeklinden kullanılan gübreye ve mekanik ezme makinelerinin özelliklerine kadar her ÅŸey belirler. Riviera tipi zeytinyağında ise kalite, üretim tesisinin rafinasyon teknolojisi, doÄŸal zeytinyağının yüzdesi ve niteliÄŸiyle doÄŸru orantılıdır. Üretilen zeytinyağının kalitesini belirlemek ise bambaÅŸka bir uzmanlık alanıdır. doÄŸal zeytinyağında kalite dendiÄŸinde, iki faktör önem taşır. Birincisi, kimyasal analizlerle ölçülebilen asit oranıdır. Ä°kinci faktör ise lezzet ve kokuyu tespit etme ve ölçmedir. Tadım uzmanları tarafından gerçekleÅŸtirilen bu iÅŸleme “degüstasyon” adı verilir. Tadım uzmanlarının birikimine baÄŸlı olarak gerçekleÅŸtirilen degüstasyon, zeytinyağına vurulan kalite damgasının en önemli aÅŸamasıdır.

Türkiye bulunduÄŸu coÄŸrafi konum ve sahip olduÄŸu Akdeniz iklimi özellikleriyle Ä°talya, Ä°spanya, Yunanistan ve Tunus gibi diÄŸer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Üretime gelince dane zeytin yoÄŸunluklu olarak Bursa, Manisa, Aydın, Ä°zmir, Balıkesir’de yapılıyor. Ortalama 100 Milyon olan zeytin aÄŸacı sayısı da gün geçtikçe de artmakta. Devlet Ä°statistikleri Enstitüsü araÅŸtırmalarına göre, Türkiye’de üretilen zeytinlerin 68’i yaÄŸ üretimine ve 28’ide sofrada kullanılmak üzere yetiÅŸtiriliyor. Zeytinin ürününü 2 senede bir verdiÄŸi düÅŸünülürse, verim alınan senede ortalama 150.000, az ürün verdiÄŸi senede elde edilen zeytinlerden ortalama 70,000 ton zeytinyağı üretilmektedir.

Ortalama 850 zeytinyağı fabrikasıyla Türkiye dünyada zeytinyağı üretiminde 5. sırada yer alıyor.

Dünyada 7.5 milyon alan üzerinde mevcut toplam 800 milyon adet zeytin aÄŸacının yüzde 98’i Akdeniz havzasında bulunmaktadır. Dünya zeytinyağı üretiminin ise 95’i Akdeniz ülkelerinde yapılmaktadır.

Türkiye’de Balıkesir ili Edremit ilçesi Narlı köyünde dünyaca meÅŸhur içimlik kıvamda üretilebilmektedir. ÖzelliÄŸi diÄŸer düz bahçelere göre, Narlı köyü bahçeleri güney yamaçlı bahçeler olup, hafif yamaç ve yüksek (200-250m) rakımlı bahçelerdir.